Pitkä piina on vihdoin päättynyt, sillä Helsingin Yliopiston Patologian osastolta on tullut Karpin tulokset! Lisäksi olen keskustellut Karpin leikanneen eläinlääkäri Leena Oksan kanssa tästä patologieläinlääkärin loppuarviosta.

Uudismuodostuma ei ole kasvain ja se ei ole mikään synnynäinen vika eikä perinnöllinen sairaus. Tämä on hieno juttu! Uudismuodostuma (halkaisija n. 3 cm) on ollut krooninen, rakenteeltaan ontelomainen fistelikanava. Näytteessä ei ole ollut enää havaittavissa vierasta materiaalia, mutta siinä on ollut runsaasti arpikudosmuodostumaa. Tämä uudismuodostuma on syntynyt todennäköisesti traumasta, johon leikanneen eläinlääkärin mukaan voisi johtaa seuraavanlainen teoria tai teoriat tai niiden sekoitus:

Karppi on helmi-maaliskuussa nakertanut tai järsinyt puutikkua / olohuoneen puista lelukoria, josta on mennyt puutikku suun limakalvon läpi. Puutikku on painunut / valunut koiran sisällä maanvetovoiman johdosta alemmas leuan alle / kurkunpäähän. Sen jälkeen tulehdusreaktion myötä koiran elimistö on ruvennnut rakentamaan tätä fistelikanavaa poistaakseen vierasaineen elimistöstä. Alussahan tämä uudismuodostuma oli vain pieni muhkura. Pahkura on vaan kasvanut ja yrittänyt poistaa tätä "puutikkua" tms. Tai toinen tällaisen reaktion laukaisija voi olla jokin muu kudoksen mekaaninen trauma. Se on voinut syntyä koiranpentujen rajussa "puren sinua kurkusta"-leikissä.

Tältä Karpin kaula näytti viikko ennen Helsinkiin lähtöä. Tämä iso patti ei ole se varsinainen fisteli, vaan reaktion aiheuttaamaa "turvotusta ja arpikudosta". Varsinainen syy oli paljon syvemmällä, mutta tämäkin patti oli kivikova.

Oli syy mikä hyvänsä, pääasia on, että Karppi voi nyt palata normaalin noutajanpennun elämään. Sehän on ollut viimeiset pari kuukautta pumpuleissa, kun pahkuran syytä ei tiedetty. Tottakait kaulaa ja kurkunpäätä seurataan nyt edelleen, mutta eiköhän tämä tästä! Ainakin Karppi on sitä mieltä, että hän tarttis jotain pientä toimintaa :)